Vitamín C, aký je jeho význam a účinky?

Vitamín C patrí medzi základné antioxidanty, zúčastňuje sa na tvorbe kolagénu a pri iných metabolických pochodoch organizmu. Človek ho nevie syntetizovať, a preto ho musí prijímať vo forme potravy, resp. farmakologických prípravkov. Jeho fyziologická potreba sa mení vekom, od 40–50 mg/denne v dojčenskom, po 80–100 mg/denne v adolescencii, resp. dospelosti. Potreba sa zvyšuje pri zápalových ochoreniach, nápore na imunitu, v rekonvalescencii, pri hojení rán, anémii, neprospievaní, v dojčenskom veku, aktívnom a pasívnom fajčení a iných stavoch.

Čo je to vitamín C?

Vitamin C (kyselina L-askorbová, askorbát) je na rozdiel od vitamínov A, D, E, K vo vode rozpustný a v tele spravidla nevytvára depo (okrem malého množstva vo svaloch a v slzách). A tak je ľudský organizmus odkázaný na jeho pravidelný príjem. Nadbytok sa vylúči močom a preto obvykle nevzniká otrava (na rozdiel od v tuku rozpustných vitamínov). Naopak Silný nedostatok vitamínu C môže spôsobiť ochorenie, ktoré sa nazýva skorbut, čo je zriedkavé, ale môže byť smrteľné. Toxicita vitamínu C nebola doteraz dokázaná a len dávky nad 2000mg dennej dávky sú spájané s ochoreniami. Telo vitamín C nad 400mg automaticky vylučuje z tela močom.

Základné účinky vitamínu C

 Vitamín C má v našom organizme veľké množstvo funkcií.

  • Je významným antioxidantom, pomáha regenerovať vitamín E, radikály kyseliny močovej a tým sa zúčastňuje prevencie kardiovaskulárnych chorôb.
  • Je nevyhnutný pri syntéze kolagénu, karnitínu, dopamínu, steroidných hormónov v nadobličkách, niektorých neurotransmiterov,
  • zúčastňuje sa metabolizmu železa, medi a žlčových kyselín, metabolizmu kyseliny listovej a niektorých aminokyselín, chráni organizmus pred záťažou ťažkými kovmi.
  • Má dôležitú úlohu v imunitnom systéme, stimuluje leukocyty k zvýšenej degradácii baktérii a vylučovaniu protilátok, podporuje syntézu interferónu, zvyšuje odolnosť proti chladu, obranyschopnosť organizmu.
  • Má vplyv na tvorbu kostí, chrupaviek, väziva, ciev, zubov a kože, Je výživou pre bunky a cievy. To znamená, že pôsobí pozitívne takmer na každú časť nášho tela, orgán, či bunku.

Doporučená denná dávka  a potraviny s obsahom vitamínu C

Približná denná dávka vitamínu C pre dospelého jedinca: Priemerne 75 mg denne –  toto množstvo nájdete napr. v nižšie vypísaných potravinách. Veľkosť dennej dávky je závislá od viacerých faktorov. Pohlavie, vek, zdravie,…. preto je hodnota 75 mg denne len orientačná.

Vitamín C obsahuje ovocie –  na 100 g

Ananás

23 mg

Mandarínka

32 mg

Banán

9,5 mg

Mango

42 mg

Brusnice

11 mg

Marhule

9 mg

Citrón

45 mg

Melón vodový

19 mg

Čerešne

14 mg

Melón cukrový

23 mg

Egreš

31 mg

Pomaranč

50,5 mg

Jablko

10 mg

Ríbezle

36 mg

Jahody

53 mg

Slivky

8,9 mg

Vitamín C obsahuje zelenina –  na 100 g

Artičoky

7 mg

Kapusta červená

37 mg

Brokolica

90 mg

Karfiol

52 mg

Cesnak

12 mg

Paradajka

29 mg

Cibuľa

8 mg

Paprika

110 mg

Čínska kapusta

33 mg

Reďkovka

25 mg

Hrášok

22 mg

Špenát

37 mg

Kaleráb

46 mg

Zeler

12 mg

Kapusta biela

10 mg

Zemiak

19 mg

Vitamín C v iných potravinách – 100 g

Džem

5 mg

Kuracie stehno

0,1 mg

Hovädzia pečeň

28 mg

Lečo

45 mg

Hríby

2,3 mg

Losos

1,1 mg

Kapor

1,5 mg

Makrela (neúdená)

0,95 mg

Kukurica konzerv.

0,85 mg

Sardinky

0,6 mg

Kravské mlieko

2 mg

Šťuka

3 mg

Vitamín C v nápojoch – 100 ml

Červené víno

210 mg

Ovocný džús

38 mg

Suplementácia vitamínu C

My v tíme faktivity v úzkej spolupráci so špecialistami a lekármi z oblasti výživy a dietológie sme vždy za zdroje obsiahnuté v našej strave alebo za alternatívu prírodnej suplementácie. Na základe mnohých výskumov a porovnávaní je prírodný a chemicky abstrahovaný prírodný vitamín C pre telo rovnako využiteľný. V oboch prípadoch ide o molekuly kyseliny L-askorbovej. Vitamín C prijímaný vo forme tabletiek alebo prášku je rovnaký, ako vitamín C v ovocí alebo zelenine. Rozdiel je ten, že prírodná kyselina L-askorbová sa v ovocí a zelenine nachádza v komplexe s ďalšími látkami a vitamínmi. 

Zhrnutie

Vitamín C je základným výživovým doplnkom. Chráni zdravie, asi predlžuje život a pomáha predchádzať chorobám. Nie je alfou a omegou zdravého fungovania ľudského organizmu ale má svoje nezastupiteľné miesto v réžií mnohých procesov v našom tele. Keďže príjem prirodzenou potravou je často nedostatočný, je naozaj vhodné ho suplementovať doplnkami výživy.